*******************

1986 flyttade en ljuvlig liten blåmaskad birmapojke in hos mig och huskatten "Chilly". Han hette S*Lyckobringaren's Blue Diamant, till vardags kallad "Charlie", uppfödare var Iris Fröström i Kalmar.

Vilken lycka, han var helt underbar!

Jag ställde ut Charlie och Chilly under några år, köpte in en hona och gick på uppfödarkurser. Men det kom in lite andra saker i mitt liv som gjorde att uppfödarplanerna fick vänta. Jag träffade Vesa, flyttade till Finland och bodde där i 10 år. Men min kärlek till birman fanns kvar, 2010 var vi tillbaka i Sverige och snart hade vi åter birmakatter i familjen. Den första kullen föddes 2012.

 

SE*Tjuderuttans blev godkänt/registrerat i SVERAK 2011. Namnet är en kombination av mitt musikintresse, mitt yrke och att jag ville ha ett uppfödarprefix som kändes lite lättsamt ("Tjuderuttan sa räven" är en barnvisa).

Målsättningen är att föda upp rastypiska, friska och sunda katter, fria från defekter och med god mentalitet. Vi följer rekommenderade hälsoprogrammet för rasen.

Om mig och min familj

 

Jag heter Annicka och tillsammans med sambon Vesa och sonen Noah, bedriver jag en liten uppfödning av Helig Birma under stamnamnet SE*Tjuderuttans. Det är jag som sysslar med avel och utställning, men alla är delaktiga på olika sätt eftersom katterna ju i första hand är våra familjemedlemmar. Vi bor i lilla byn Hammenhög på Österlen, i sydöstra Skåne (Sverige). Vesa är iktyonom (fiskeriingenjör), Noah går i skolan och är en fantastisk tecknare, själv är jag förskollärare. Till familjen hör också Vesas vuxna barn; Emilia, Oscar och Oliver.

Hur det började...

 

I mitten på 1980-talet blev jag bekant med en kvinna som ägde en brunmaskad birma, han hette Amictus och var en otroligt vacker och trevlig katt. Jag följde med på några kattutställningar och började även ställa ut min huskatt. Att ställa ut var roligt och spännande och det här med avel, kändes också intressant. På utställningarna hade jag möjlighet att kolla in lite olika raser och till slut hade jag bestämt mig.

 


 

CHARLIE_edited_edited_edited.jpg

"Varje individuell katts eller kattunges hälsa och välfärd ska stå främst i åtanke hos alla uppfödare och ägare av katter eller kattungar. Ansvarsfull uppfödning baserad på genetiska principer, förhindrande av sjukdom och med en omgivning av kärlek och omsorg, ska uppmuntras.  Noggranna anteckningar ska föras avseende katters och kattungars hälsa och uppfödning." 

Share the amazing things customers are saying about your business. Double click, or click Edit Text to make it yours.

Sverak, avel
och uppfödning
SVERAK_gul_sv_namn.jpg